Winterbanden

U wenst winterbanden op te leggen? Een verstandige keuze!

Enkele voorbeelden van winterbanden set :

185/65R15
88T
195/65R15
91T
205/55R16
91T
205/60 r16
92H
225/50R17
98H
205/65 R16
107/105 T
549 549 799 749 1049 939

Wanneer winterbanden monteren ?

Wat kan een winterband?

Resultaten: de nieuwe winterbanden geven:

Waarom 4 winterbanden monteren?

Alleen op de aandrijfas winterbanden monteren is niet voldoende voor goede prestaties en een optimale veiligheid in de winter. Een auto met voorwielaandrijving: als alleen op de vooras winterbanden zijn gemonteerd, verbeteren de prestaties bij het optrekken. Maar de auto gaat dan achteraan uit balans en zal daardoor eerder om zijn as draaien (overstuur). Een auto met achterwielaandrijving: als alleen op de achteras winterbanden zijn gemonteerd, verbeteren de prestaties bij het optrekken. Maar de auto raakt vooraan sneller uit balans en zal daardoor in bochten eerder rechtdoor gaan (onderstuur). Daarom is het belangrijk om 4 winterbanden onder de auto te monteren! Voor auto's met 4 wielaandrijving, is het uiteraard een absolute vereiste om winterbanden per 4 te monteren.

Enkele adviezen om je auto voor te bereiden op de winter

De spanning van winterbanden.'s Winters geeft de meter een lagere waarde voor de bandenspanning aan, want lucht krimpt door de kou. Bij elke temperatuursdaling van 10°C daalt de spanningswaarde met ongeveer 0,1 bar. Maar dat betekent niet dat de band daardoor opeens een veel te lage spanning krijgt.
Een band die bij een omgevingstemperatuur van 20°C is opgepompt tot 2,0 bar, heeft volgens de manometer bij een omgevingstemperatuur van 10°C een spanning van 1,9 bar. Het is dus niet nodig om de banden 's winters meer spanning te geven. Controleer zo mogelijk de bandenspanning bij een gemiddelde temperatuur van zo'n +20°C en volg de door de autofabrikant aanbevolen spanning; zo maak je het beste gebruik van je banden. Overigens moeten de banden wel koud zijn bij het controleren; dat betekent dat er minstens 1 uur helemaal niet, of slechts kort (maximaal 2 tot 3 kilometer bij lage snelheid) mee is gereden.

Hoe sla je de banden aan het eind van de winter op?

Als je de volgende voorzorgsmaatregelen in acht neemt bij het opslaan van de banden, blijven ze voor de volgende winter in perfecte staat. Markeer de positie van de banden op de auto, alvorens ze te demonteren. Daardoor kan je ze de volgende winter eventueel van voor naar achter zetten om tot een gelijkmatige slijtage te komen. De wielen en de banden met water schoonmaken en laten drogen om oxydatie te beperken. Als je de banden op het wiel gemonteerd bewaart, controleer dan de aanbevolen spanning. Bewaar banden die op het wiel zijn gemonteerd liggend of hang ze op aan het wiel. Bewaar ze niet in de buurt van koolwaterstoffen (benzine, olie) of van elektrische apparatuur: die verspreiden ozon wat het rubber aantast.
Traen Noël bvba biedt ook stockage aan voor de winter en zomerbanden; meer info via onderstaand formulier.

Contactformulier Contacteer ons vrijblijvend voor meer info over winterbanden